Институции Ученици

Вълчев: 30 000 деца са включени отново в образователната система

30 000 деца са включени в образователната система чрез механизма за обхват на учениците. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че в базата на ГРАО са идентифицирани над 200 000 деца, които не са в класните стаи.

„След работата на мобилните групи е установено, че близо три четвърти от тези деца са извън страната. От останалите 50 000: 30 000 са включени в образователната система, 2 000 са отпаднали вторично миналата година, но нови 8 000 са били записани допълнително. Междувременно други 4 000 деца са напуснали образователната система, а 8 000 са в чужбина“, посочи министър Вълчев.

„Целта на механизма вече е не толкова да вкара децата в класните стаи, а ефективно да ги включи в образователната система и да осигури ежедневна посещаемост, тъй като резултатите в системата на образованието идват с натрупване на часове педагогическа работа с тези деца. За това са необходими много повече мерки и най-вече ефективна работа в самите и училище, продължителни усилия от страна на учителите, в това число и допълнително обучение за преодоляване на образователните трудности“, каза още министър Вълчев.

Той посочи, че от изключително значение за обхващане на децата в образователната система е работата със самите родители.

„Механизмът показва, че когато институциите работят заедно, има ефект. Това не винаги се постига във всяко едно населено място и по отношение на всяко едно училище. Затова се опитваме допълнително да подобрим координация. По отношение на едно проблемно дете е необходимо да има комплекс от мерки“, заяви министър Вълчев.

Той добави, че децата от проблемни групи са с увеличаващ се дял. Вълчев каза още, че целта на държавата е с инструментите за контрол, с които разполага да принудим учебните заведения да полагат достатъчно усилия за включването на тези деца в образователния процес, а не са да симулират такива.

„Това е формулата – задължително образование. Целта е с всички инструменти, които имаме, да ги накараме задължително да ги включат в образователната система. Целта е учителите да работят за ефективното им включване, а децата да бъдат обхванати в по-ранно възраст в детска градина“, добави Красимир Вълчев.

Източник: novini.bg