Институции Ученици Училища

Вълчев: 25 % от изпитните тестове ще бъдат с практически задачи

674 училища в 12 области в страната не провеждат учебен процес, заради грипната ваканция.

Пропуснатият материал ще бъде компенсиран, най-важното е здравето на децата. Това каза, позовавайки се на данните от понеделник министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща с кмета на Хасково Станислав Дечев, областния управител д-р Стефка Здравкова и шефът на просветния инспекторат Христина Боева. Община Хасково ще кандидатства пред образователното министерство за средства за ремонт на общинската сграда до ОУ „Св. Иван Рилски“, която е в лошо състояние и не се ползва от години, защото е опасна.

Ремонтът е шанс Хасково да изпълни нареждането на МОН за обучение на една смяна във всички училища. В Хасково проблемни са гимназиите по лека промишленост „Райна Княгиня“ (ПГЛП) и по туризма „Александър Паскалев“, които сега са в една сграда. Идеята е ПГЛП да бъде преместена в сградата до „Иван Рилски“, която са ползвали и преди тя да стане негодна. Ремонтът ще струва около 600 000 лв,

Хасково е 117 община, която посещава работно образователният министър.

„Преподаването на математика трябва да бъде променено. Уменията по математика се изграждат с решаване на задачи. Не толкова заучаване на алгоритми, а трансформирането на знанията в практически умения ще бъде акцент в програмите по математика. Учителите трябва да имат повече свободни часове за решаване на задачи. Ще има промени и в характера на задачите, около 25 % в изпитните тестове ще бъдат с практически задачи“, обясни още Красимир Вълчев.

За спомен от Хасково министър Красимир Вълчев получи от кмета Станислав Дечев календар с автограф от емблемата на хасковския спорт Григор Димитров.

Източник: monitor.bg