Институции Учители

Вълчев: 1300 лева учителска заплата от догодина

От догодина ще има увеличение около 20% за учителските заплати. Средната брутна заплата ще бъде 1300 лв. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на Би Ти Ви.

„Има заложени 330 милиона за поетапно вдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на правителството. Очаква се заплатите да достигнат до 1500 лв. В момента най-големият проблем е недостигът на учители по физика и математика“, каза министърът. В момента минималната заплата за учител е 760 лв., а средната възраст е около 50 години и обхваща най-големите възрастови групи. Това налага ангажирането на учители в пенсионна възраст..

По повод наближаването на 15 септември, министърът съобщи, че в момента текат 850 ремонта, а над 500 училище ще бъдат обновени в следващите две годни. Първокласниците ще бъдат близо 60 хил.

Вълчев коментира и кризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който иска да излезе извън структурата на БАН. „Нядявам се да няма прекъсване на дейността, въпреки че „искат развод“, каза Вълчев. В момента седем секторни министерства използват данните на института.

„Около 15 милиона бяха предвидени за научна дейност, но 10% са стигнали до НИМХ. Това е така, защото се отчита предимно научната дейност, а НИМХ не е типичният научен институт“ даде пример Велчев. Той заяви, че за следващата година ще се търси самостоятелност в рамките на БАН. По време на следващото заседание на правителство ще се гласуват допълнителни средства. За БАН ще бъдат отпуснати половината от предвидените 65 млн. лв.

Източник: dnevnik.bg