Институции Ученици

Вълчев: 10 американски щата вече признават българския език

От следващата учебна година оценката по български език от неделните училища в чужбина ще се признава като балообразуващи при кандидатстване в българските ВУЗ-ове.

Това ще стане с промяна на наредбата за приема във висшите училища. Към момента 10 американски щата признават езика ни за официален. Това стана ясно след среща на Асоциацията на българските училища в чужбина с премиера Бойко Борисов и министрите Красимир Вълчев и Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

„Ще променим наредбата, така че с оценка от зрелостен изпит в съответната страна, когато детето е прекарало по-голяма част от обучението си в друга образователна система, плюс сертификат по български език по европейската езикова рамка, да може да се кандидатства в българско висше училище. Двете заедно са равносилни на матура по български език и атестация за езиковата и комуникационна компетентност на детето“, обясни Вълчев.

В момента в над 50 страни по света има неделни български училища. За последните 10 години техният брой е нараснал 7 пъти. От 2009 г. 10 пъти се е увеличил и размерът на държавната подкрепа.

„Всяка година МОН допълва по нещо политиката за обучение в чужбина. От тази година ще имаме адаптирани учебници. Финансираме допълнителни дейности по интереси, кандидатстудентски курсове“, отбеляза министърът.

Сред целите на министерството е изготвяне на програма за квалификация на учителите в неделните училища, програма за партньорство между държавни и общински училища и тези в чужбина, друга програма за интеграция на завърнали се в България ученици.

Предвижда се и изграждане на електронна платформа, за да не се налага кандидат-студентите да идват по няколко пъти до България за подаване на документи.

„Признаването на българския език е много важно, за да задържим мотивацията на децата, които са второ или трето поколение в чужбина”, смята Вълчев.

Външният министър Екатерина Захариева също отбеляза, че е голям успех за Асоциацията на българските училища признаването на българския език в 10 американски щата за матуритетен.

„Много трудно е да мотивираш едно дете второ или трето поколение, което цяла седмица е на училище събота и неделя, отново да посети друго училище, което да изучава други предмети“, смята Захариева.

На срещата при премиера е постигнато съгласие да се работи и в Европа по признаването на българския език – особено и след препоръчителната петиция на Европейската комисия в тази насока.

„Ще се работи приоритетно в страните, където има голяма концентрация на български деца. Такива са Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Италия, Гърция“, посочи външният министър.

Източник: bgnes.com