Ученици

Вълчев: Човешка грешка е причина за сгрешеното класиране след VII клас

Човешка грешка, а не проблем с информационната система, е причина за сгрешените резултати в класирането след VII клас в София.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Припомняме, че на 3 юли на сайта на Министерството и образованието беше публикувано класирането на децата, кандидатствали след седми клас, и после беше свалено.

Обяснението беше, че има техническа грешка. Оказа се, че е сгрешено балообразуването за няколко гимназии в София и това наложи пренареждане на кандидатите за тези училища, но не само. „Основната отговорност е на председателите на двете комисии по информационно осигуряване и областната комисия по класирането, както и на контролиращия ръководител – началника на РУО“, уточни Вълчев. По думите му те ще понесат отговорност по Закона за държавния служител.

„Ако ме питате за уволнение, не мога да предрешавам наказанията“, допълни министърът. „Лично ще настоявам да има наказания и да бъдат достатъчно дисциплиниращи. Разбира се те трябва да бъдат справедливи и не прекомерни“, коментира министър Вълчев. Според него трябва да се въведат допълнителни контроли, които в голяма степен да гарантират, че изчислен правилно балът на учениците.

Източник: actualno.com