Учители

Вълчев: Учителите със заплати над средните

Учителите трябва да вземат над средната заплата за страната, обяви министър Красимир Вълчев преди началото на церемонията „Учител на годината“. Според него само така ще се мотивират младите да се заемат с професията. Предполагам, че следващите дни ще има какво да ви кажем за учителските заплати. Не знам дали е имало друго правителство, друга управленска програма, с толкова силен ангажимент към учителите за увеличение на възнагражденията им, продължи Вълчев, цитиран от БГНЕС. Той отказа да прави сравнения с парите, които се получават в IT сектора.

Министърът обяви, че скоро ще има среща, на която учители и родители ще обсъждат мерките срещу агресията в клас, за да се намери общо решение. „Антагонизмът на мнения не е добрата политика“, категоричен е Вълчев. За мен най-важното е да подобрим социалния статус и имидж на учителската професия, обърна се към участниците в церемонията министър Красимир Вълчев и ги призова да възпитават учениците на трудолюбие, на национална памет.

Призът „Учител на годината“ се връчва в девет направления – предучилищно възпитание и подготовка, начално образование, хуманитарно, природо-математическо, изкуства и спорт, професионално образование, директори и заместник-директори, възпитателна работа и извънучилищни дейности, млади учители.

Сред отличените тази година са старши учител – Галина Арабаджиева от Благоевград, Лидия Горчева от Разград, Антоанета Палангурска от Велико Търново, Василка Кръстева от Кюстендил, Белла Хараламбова от Плевен и др. В категорията млад учител за 2017 г. бяха наградени Аница Маркова от Пловдив и Красимира Маринова от Ихтиман.

 

Източник: standartnews.com