Институции Ученици

Вълчев: Училищните автобуси се ползват за изборен туризъм

Контролът върху училищните автобуси се осъществя чрез ДАИ и съответните наредби. Но не всички договори се спазват стриктно.

Дори имаме сигнали, че част от автобусите се ползват и за изборен туризъм. В момента текат проверки. Това каза от трибуната на Народното събрание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на днешния парламентарен контрол.

,,Училищните автобуси трябва да се използват само за нуждите на учениците“, заяви категорично Вълчев и добави, че на община Септември министерството е прехвърлило два автобуса, за които е подписан съответния договор.

Министърът коментира, че не е изключено автобусите, които в момента се стопанисват от общините, да бъдат прехвърлени на училищните директори.

,,Смятам, че директорите до известна степен ще ги е страх да злоупотребяват с тях“, посочи Вълчев.

По отношение на бъдещото развитие на мрежата от иновативни училища в България Красимир Вълчев посочи, че има Комисия за иновативни училища, която е разгледала и оценила иновативните проекти в сферата на образованието.

,,Извършен е мониторинг, след който предстои да бъде извършен анализ и да бъдат дадени необходимите становища. Казано накратко – имаме проекти за иновативни училища. Тепърва предстои да получим оценка на резултатите. Ако говорим по-концептуално, тези иновации са много важни за системата“, поясни министърът.

,,Трябва да насърчаваме иновациите, но те трябва да вървят с необходимата доза предпазливост. За целта трябва да получим потвърждение, че тези иновации са действително полезни за образованието“, добави още той.

,,Всеки проект за иновации, който е одобрен, съдържа определени цели. Всяка иновация е различна и тя трябва да бъде оценена по различен начин. Да, категорично, училищата, които не са изпълнили наредбите за иновации, ще бъдат отписани от списъка“, завърши коментара си по въпроса с иновативното образование просветният министър.

Източник: novini.bg