Институции

Вълчев: Училищната мрежа у нас е достигнала предела си на оптимизация

Училищната мрежа у нас е достигнала предела си на оптимизация с промените, които се правят в системата. Това каза в Тополовград министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министърът заяви, че през годините 2008 г. и 2009 г. са били закрити голям брой училища в страната, в резултат на негативните демографски процеси. „С разпределението на средствата, чрез така наречените делегирани бюджети, ние се опитваме да запазим максимален брой училища, като осигурим достатъчно средства за тях”, каза министър Вълчев. Той добави, че министерството се съобразява с всяко едно предложение, което получава от общините, тъй като то е мотивирано от обективните демографски фактори за оптимизация на мрежата. „Ние подхождаме към тях с разумна критика и се опитваме да решим дали е задължително да се закрива училище, или не”, каза Вълчев, цитиран от агенция „Фокус“. 

Той уточни, че обезлюдяването в някои населени места продължава и най-вероятно отново ще има училища, които ще бъдат с малък брой ученици и ще се налага закриването им, дори те да са защитени. По думите му Министерството на образованието ще продължава да търси балансирано решение на този проблем заедно с общините.

Източник: actualno.com