Учители

Вълчев: Училищата в страната са обезпечени с учители

Тази година първоначалните ни данни показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции, коментира пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди началото на новата учебна година.

Той обясни, че традиционно има недостиг по някои дисциплини. Затова някои позиции ще бъдат обезпечени с т. нар. неправоспособни учители – хора, които нямат учителска правоспособност, другаде ще съчетават предмети, на трето място пенсионери ще останат да преподават една или няколко години след навършване на пенсионна възраст.

Очакваме най-голям недостиг в системата на образование след десет години, коментира просветният министър. В момента все още имаме резерв, обясни той. Имаме учители, които са завършили предходни години, но са излезли или не са се включили в системата на образованието. Имаме резерв в малките населени места, където има негативни демографски процеси, посочи Вълчев.

Министърът коментира, че недостигът на учители ще се задълбочава в следващите години и затова се увеличават възнагражденията, картографира се търсенето и предлагането на учителска работа. В някои райони, особено в големите градове, където има педагогически факултети, имаме излишък на учители, а в по-малките отдалечени населени места имаме недостиг и именно там увеличаваме финансирането, добави той.

Също така Министерството предвижда да стартира национална програма в края на тази година или в началото на следващата, която да бъде своеобразна алтернативна пътека, по която хора, които не са учители, но желаят да преподават, да могат да влязат в училище и да бъдат подкрепени в период от една година да придобият педагогическа правоспособност, съобщи Красимир Вълчев.

Също така предвиждаме и да имаме корпус от специално обучени учители, които да са се съгласили предварително да бъдат насочени към определени училища, в които най-трудно се намират учители, където е най-неблагоприятно да се работи, където има най-голяма концентрация на проблемни деца срещу по-високо възнаграждение, каза той. Министърът добави, че в момента се работи по голям програмен проект, финансиран от ЕК, който дава основание за развитие на такава дейност.

Източник: novini.bg