Институции Учители

Вълчев: Увеличението на учителските заплати е голям бюджетен ангажимент

Увеличението на учителските заплати е голям бюджетен ангажимент.

Това заяви по време на работна среща министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Срещата се проведе днес в Кюстендил между представители на образователни и други институции. Учителите са най-важната фигура в образованието. Те не са само участници в механизма за обхващане на децата в процеса, а имат главната роля за това.

„Затова и поехме ангажимента за двойното увеличение на възнагражденията”, обясни просветният министър. Едно такова увеличение в рамките на 4 години ще струва около 1,4 милиарда лева.

„Ние като система се радваме за това, че беше проведен този политически и обществен разговор колко са важни учителите. Казахме, че ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии. Но в системата на образованието трябва да оправдаем това доверие”, посочи министър Вълчев.

По думите му учителската заплата трябва да надвишава средната за страната. Възнаграждението дори трябва да достига 120 на сто спрямо средната за страната.

„Днес е много по-трудно да се привличат учители млади хора особено с високи образователни резултати, отколкото преди половин или един век“, обясни министърът.

Източник: novini.bg