Институции Мнения Ученици Учители

Вълчев: Увеличението на учителските заплати е много важно

Увеличението на учителските заплати е много важно. Учителите са в основата на всички професии, ако имаме добри учители – ще имаме добри специалисти.

360 млн. лв са предвидени допълнително за повишаване на заплатите следващата година и още толкова за по-следващата. Трябва да се отнасяме с уважение към тях. Това е моят апел към родителите. Най-грешното нещо е да покажем, че не уважаваме учителите. Това заяви министърът на обравозанивто Красимир Вълчев в ефира на БНТ по повод предстоящото начало на новата учебна година.

Образователният министър заяви, че са предприели няколко мерки за подобряване квалификациите на учителите. „Повишихме приема в професионално направление „Педагогика“ и също така има възможността да получават допълнителна стипендия“, обясни той.

„Учителят вече ще има свободата да провокира в децата интереса към дадена тема, да свърже различни знания, да ги накара да прочетат допълнително и също така да ги научи да мислят“, каза още той. По думите му съвременните деца учат много по-добре чрез образи и затова се изграждат мрежи от безплатен безжичен интернет в училищата, също така разработваме електронни ресурси и ще обучим учителите за работа с тях. „Много е важно обучението за придобиването на дигитални умения“, обясни още министър Вълчев.

По думите му много ученици заминават в чужбина. „Наблюдаваме явлението, че децата от ромските групи емигрират в чужбина. Голямото отпадане е след 7-ми клас. Проследяваме къде мигрират те“, каза Вълчев и допълни, че все повече ще се усеща недостига на учители в системата.

Той коментира ресора на Мария Габриел с думите, че това е една чудесна възможност за страната ни. „Ресорът за образованието и науката е ресор за бъдещето, надяваме се България максимално да се възползва от това. Аз съм радостен, че българският еврокомисар ще отговаря за секторите по образование и научните изследвания. Досега двама комисари отговаряха поотделно за научните изследвания и за образованието и културата. Това е изключително голям ресор, бих казал дори смело решение“, посочи Вълчев.

„В първия момент, като прочетох името на ресора, не разбрах, че е толкова голям и не повярвах, че в него се включват и образование, и наука, въпреки че има твърдения, че няма общностна политика особено в областта на научните изследвания“, каза още министърът. По думите му голяма част от значимите научни изследвания в световен мащаб се извършват благодарение на финансирането от Европейската комисия. „Бюджетът на програмата „Хоризонт Европа“, както се казва наследникът на „Хоризонт 2020“, ще бъде още по-голям. Това, което обсъждахме по време на Българското председателство и във формата на Съвета на министрите на образованието, намира отражение върху националните политики. Миналата година по време на председателството ни например актуализирахме т.нар. препоръка за ключовите компетентности. Те са залегнали в законодателствата на всички европейски страни. Дори да нямаме общностна политика, имаме едни много важни решения – какво ще учат децата, които ще бъдат активни и през 2050 и 2060 година. Важно е на какво трябва да ги подготвим и на какви умения да ги научим. Взехме решение по време на Българското председателство за създаването на Европейското образователно пространство“, заяви той.

Според Вълчев това наистина е ресор за бъдещето. „Надяваме се България максимално да се възползва от това. Особено в областта на научните изследвания голяма част от средствата са концентрирани в по-големите страни. Те са насочени на принципа на върхови постижения – там, където има по-голяма концентрация на учени. Сега този процент от средства, които са за останалите страни, е гарантирано разширен. Предизвикателство към нас е да направим нашите научни организации и висши училища по-свързани и да участват в по-голяма степен в европейската наука. Водим тези разговори и ще предприемем конкретни политики за това. Този ресор е възможност за нас“, допълни той.

Източник: novini.bg