Мнения

Вълчев: Точната дата на увеличението на учителските заплати ще стане ясна следващата седмица

Точната дата на увеличението на учителските заплати ще стане ясна следващата седмица, обяви министър Красимир Вълчев. Вариантите са два – 1 или 15 септември. Една от тях ще бъде избрана, когато бъде гласувана бюджетната прогноза.

„Намеренията ни са да направим първата крачка още от есента. Средствата ще дойдат от централния бюджет, вероятно от преизпълнението на приходите“, каза министър Красимир Вълчев. През 2018 г.  се предвиждат промени във финансово-разпределителния механизъм, които ще влязат в сила от 1 януари. Парите вече няма да зависят само от броя на учениците, обсъждат се и допълнителни компоненти, в зависимост от разположението и региона на училището или детската градина.

„Трябва да надградим мерките срещу агресията от плана на служебното правителство“, заяви Вълчев. Той награди четирима директори с награди Иван Рилски. Церемонията се провежда по традиция в светата обител в Рила. 

Вбъдеще ще се измерва и качеството на образование в училищата. За база ще се използват резултатите от националните външни оценявания, като ще се измерва напредъка на учениците от дадено школо през годините. 

Източник: standartnews.com