Ученици

Вълчев: Тази година ще има няколко хиляди първокласници по-малко

Около 60 000 се очаква да са първокласниците в страната за новата 2018/2019 учебна година и те ще са по-малко с няколко хиляди. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в училище „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков.

Випускът, който влиза в първи клас през тази учебна година, е основно от деца, родени през 2011 г., които са по-малко от родените деца през 2009 и 2010 г., обясни министърът, цитиран от БТА.

Той съобщи, че екипите за обхващане на децата и учениците в образователната система работят на територията на цялата страна. Те проследяват обхващането на децата на 5 и 6 години в детските градини, на учениците от първи до седми клас, както и на учениците от гимназиалния етап.

По думите на министър Вълчев около 50 000 – 60 000 са децата в риск в образователната система. Сред тях има деца, които не са открити от мобилните екипи на техните адреси, има такива, които са открити и не са записани в училище, има и записани ученици, но има и много ученици, които не посещават редовно училище.

От следващата година ще има проект за допълнителна подкрепа за детските градини, които са с концентрация на деца от уязвимите групи – за допълнително обучение по български език, съобщи министър Вълчев.

Той разгледа училището в Самоков и отбеляза, че то е едно от тези над 100 училища в страната, които вече са обновени по ОП „Региони в растеж“. Общо над 500 образователни институции ще бъдат обновени изцяло по тази оперативна програма, информира министър Вълчев.

Източник: dnes.bg