Институции

Вълчев: Тази година има допълнително над 65 млн. лева за научни изследвания

Чрез бюджета за тази година има допълнително над 65 милиона лева увеличение на средствата за научни изследвания. За Българската академия на науките със Закона за бюджета беше увеличена бюджетната й субсидия с 6 процента и допълнително бяха предоставени 15 милиона лева на БАН. Така общото увеличение на субсидията на БАН е 25 процента. Това каза в отговор на парламентарен въпрос министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че към момента средната брутна работна заплата на служителите в БАН е 1100 лева, но МОН няма данни за Селскостопанската академия, която е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към министъра на земеделието, храните и горите. Министър Вълчев отбеляза, че средствата за наука трябва да се насочат към важни обществени задачи, осъзнавайки, че има и фундаментална наука. Това е разговор, който се води и на европейско ниво, като средствата за научни изследвания трябва да се насочват към важни обществени задачи и предизвикателства. Планираме да предложим може би десет национални научни програми, които ще са във връзка със задачите, които имат отделните сектори и ще са на принципа на концентрация и партньорство, информира образователният министър.

Той отбеляза, че нашата научна система, освен че е относително малка, е и фрагментирана и това трябва да се преодолее чрез партньорство между научните организации. Образователният министър обясни как ще бъдат разпределени тези допълнителни 65 милиона лева за наука, като над 25 милиона лева от тях ще са за тези десет национални научни програми.

Изготвен е и проект на постановление за изменение и допълнение на постановление 90 за стипендиите на студентите и докторантите, като по него ще бъдат предоставени допълнителни средства за тях. Те ще са обвързано с резултатите – там, където има интензитет на научната продукция, и докторантите участват в тази научна дейност. Част от средствата ще са за увеличение на бюджета на Фонда „Научни изследвания“, друга част от средствата ще са за абонамента за достъп до международни бази данни за наука, а част от средствата бяха дадени на БАН за увеличение на субсидията й, обясни министър Вълчев.

Източник: novini.bg