Институции Ученици

Вълчев с идея: Подготовката на 4-годишните в детските градини

Ще предложим на народните представители задължителната предучилищна подготовка за децата на четири години да е само в детските градини, а не в училищата.

Децата на четири години са малки и не е подходящо да „се смесват“ с големите ученици в училищата, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти след заседанието на парламентарната образователна комисия.

„Силно убедени сме, че тази мярка трябва да се реализира, но това няма да се случва на всяка цена. Трябва да се направи разумно, с разумен гратисен период, който ще бъде достатъчно дълъг“, коментира министър Вълчев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че предучилищната подготовка за четиригодишните деца е ключова за когнитивното, социално-поведенческото и за езиковото им развитие. Децата от семейства, в които няма отношение към образованието, имат много големи дефицити и ако не са постъпвали в детска градина, учат много по-малко години и по-често отпадат от училище, каза министър Вълчев.
Той съобщи, че на този етап 78% от децата на четири години у нас са записани в детска градина и за тях нищо няма да се промени. „Нито ще се променят учебни програми, нито ще започнат да им се пишат оценки и да учат по различен начин, и основният метод за учене на децата на четири години остава игровият“, увери министър Вълчев.

Той каза, че „от останалите около 20 процента от четиригодишните деца – около три четвърти са децата от семейства, в които липсва отношение към образованието, липсват книжки и образователна среда, а някои от тях живеят и при лоши битови условия“. В детската градина тези деца ще имат по-добра храна, по-добри здравни грижи и ще получат личностна подкрепа, обясни образователният министър.

Той обясни, че най-голям е недостигът на места в детските градини в София, а в Пловдив, Варна и в Бургас има недостиг на места в определени райони. В София през последните десет години са построени 100 детски градини – средно по десет градини на година, а сега в столицата се изграждат осем детски градини.

Източник: dnes.bg