Ученици

Вълчев: Социалните помощи да не се изплащат на ръка, а в натура

Социалните помощи да не се изплащат на ръка, а да се предоставят в натура – под формата на ученически пособия, дрехи или услуги, които имат отношение към образованието на детето. Тази идея представи образователният министър Красимир Вълчев по време на дискусията „Образование и демография“. Става дума за деца, които не посещават училище или са в риск от отпадане. Така например, ако учител забележи, че дете от многодетно семейство няма яке и не идва на училище, защото му е студено, може да предложи с парите от социалните помощи да му бъде закупена нужната дреха.

Вълчев обясни, че в момента съществуват санкции за родители, които не изпращат децата си на училище, но те не се прилагали от местните власти. 90% от ромите са с образование по ниско от средно, съобщи още образователният министър. „В семействата на необразованите родители няма детски книжки, образователни материали и няма култура на уважение към образованието. На входа на образователната система децата от тези семейства са натрупали толкова дефицити, че образователните институции не успяват да ги компенсират и те отпадат рано от училище“, добави още министърът.

Българската висшистка във фертилна възраст ражда средно 1,2 деца, а необразованата жена у нас – 2,6. Това съобщи проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН. Данните й са в подкрепа на тенденцията, при която с повишаване на образованието спада раждаемостта. Тя допълни, че според проучване българската жена мечтаела да има две деца. 0,9% от българите са неграмотни, при турците у нас този дял е 7,5%, а при ромите – 21,8%, съобщи още проф. Христова. От 1990 година пък 31,9 % от висшистите са напуснали страната, съобщи още тя. 

Източник: monitor.bg