Институции Ученици

Вълчев: Сексуалното образование трябва да е преди половото съзряване

Сексуалното образование трябва да се осъществява преди половото съзряване на децата, а днес то настъпва по-рано.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за bTV. Той допълни, че поема ангажимента темата да бъде обсъдена допълнително.

Във връзка със задължителното предучилищно обучение на 4-годишните министърът припомни, че на тази възраст се развиват основните когнитивни и социални умения.

„Това е политика във всички страни, във Франция беше въведена миналата година. Някои общини могат да се включат още тази година.“ Той допълни, че сега са обхванати 78% от децата на 4-годишна възраст, но има такива, които не знаят български и когато те тръгнат на училище е много трудно да бъдат наваксани техните дефицити. „Факт е, че сме мотивирани от тази група“, призна министърът и допълни, че образованието ще им помогне да научат български и да станат истински българи. Министърът наблегна, че образователният процес при малките ще става с помощта на игри. Няма да има неизвинени отсъствия и повече възможности за такива по домашни причини.

Министърът допълни, че до две години във всички общини ще бъде възможно да се въведе промяната, с изключение на София. Той обяви, че за последните години в южните квартали на столицата населението се е увеличило с 400 хил. души и че темпът на сегашното строителство едва ли ще компенсира липсата на места в детските градини. Относно диктовката за малките матури, която ще бъде на аудио файл Вълчев обясни, че това е практика по международните изпити и поставя всички ученици на равни условия. Министърът припомни, че резултатите от тези матури не влияят на годишните оценки на учениците.

Източник: actualno.com