Ученици

Вълчев: Родителите да носят отговорност за ранните бракове на децата

Родителите трябва да носят наказателна отговорност за ранните бракове на децата си. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той уточни, че към момента Наказателния кодекс предвижда наказателна отговорност за лицето, което е склонило непълнолетен към брак, но не и родителите. Вълчев определи още проблема като една от най-трудните задачи при обхващането на децата в образователната система.

„Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на образование на детето е задължение на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите, и моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях“, каза още Красимир Вълчев.

По думите му за да бъде ефективна дадена мярка трябвало да се проведат и множество разговори, защото проблемът бил и социален, а в основата му са културни характеристики. Освен това правото на образование трябва да бъде поставено на по-високо ниво в йерархията от права. Той отбеляза още, че през последната година прокуратурата е активизирала усилия в посока превенция на ранните бракове, но въпреки това успехът е частичен.

Източник: monitor.bg