Учители

Вълчев пресметна: Ако се качат два пъти заплатите на учителите за 4 години, БВП ще стане 4,3%

Ако евентуално бъде реализирано намерението за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в четиригодишен период, ще достигнем, само в резултат на тази мярка, до 4,3 процента от БВП за образование. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти, попитан колко процента от БВП биха помогнали да имаме по-качествена образователна система в България.

Вълчев беше помолен да коментира доклад на ЕК, свързан с образованието, в който се посочва, че средствата за образование в България са се увеличили, но са под средните нива за Европа и че това се отразява върху качеството на образованието. Ще има и други мерки в образованието, но у нас процентът на учениците като дял от населението е по-малък. Затова средствата за образование в другите европейски страни – от 4,9 или средно 5 процента от БВП, са по-малко у нас, каза министър Вълчев. По думите му реалистична прогноза за следващите години е при очакван размер на БВП до няколко години от над 120 милиарда лева, средствата за образование да достигнат до 4,5 процента. По-важният показател е средната учителска заплата какъв процент е от средната заплата за страната, отбеляза образователният министър.

„Трябва да поддържаме средна учителска заплата над 120 процента от средната за страната и ако това е устойчива политика, ще успеем в тези десетилетия на най-голям недостиг на работна сила, да обезпечим образователната система и да създадем предпоставки за по-добри образователни резултати. По този начин ще се създаде по-добра база за всички останали професии“, коментира министър Вълчев. Той посочи, че сега живеем в динамично време, в което в много по-голяма степен се отразяват поколенческите различия. Средната възраст на учителите у нас е близо 50 години, по-голямата част от тях са родени през 60-те години на миналия век, а през тази учебна година постъпиха първокласници, родени през 2010 г., каза министър Красимир Вълчев.

Той участва днес в годишната конференция „Образование 2017“, на която се обсъжда как училищата и образованието да привличат, задържат и развиват ефективни и мотивирани учители.

Източник: novini.bg