Институции

Вълчев: През 2019 г. ще бъдат отделени близо 1,5 млн. лв. за иновации

През 2019 г. ще бъдат отделени близо 1,5 млн. лв. за иновации. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде агенция „Фокус“.

„Ако училищата ни са по-иновативни, ние ще мотивираме повече млади преподаватели да работят в тях. В по-голяма степен ще задържим младите преподаватели в училищата. Ние трябва да отворим образователните системи за хора от различни сфери, най-вече от IT–сектора“, посочи Вълчев.

Според него не става въпрос за пълна норма, а за частична. Той посочи, че е изненадан, че голяма част от тези специалисти имат желание да преподават в училище. По думите му формулата, на която се разчита за образователната система, са иновациите и инвестициите в учителите. „Разбира се, има много други елементи на средата. Не можем да пренебрегваме физическата среда“, каза министърът.

„Единственият стандарт по Закона за предучилищното и училищното образование, който не сме издали, е именно стандартът за физическата среда. Една от причините да го забавим през последната година е точно тази, че той не дава политика за училището на бъдещето. Не ни показва как трябва да изглежда училището на бъдещето, а по-скоро отразява текущите норми. В момента има работна група в МОН, който разработва този стандарт в тази перспектива. В по-голяма степен да направим училищната среда ефективна“, допълни още министър Вълчев.

Източник: actualno.com