Институции

Вълчев: През миналата година преписването на матурите рязко е спаднало

Нашите анализи показват, че през 2017 г. преписването рязко е спаднало, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на посещение във Велико Търново. По повод матурите на 21 и 23 май той коментира, че мерките за ограничаване на възможностите за преписване стават още повече. Във всяка класна стая, освен квестори, има и видеонаблюдение. Стъпка напред е и въвеждането на модулите през м.г.  По думите му това ограничава възможността в класната стая да се внесат изпитни материали или резултати, тъй като учениците нямат възможност да излизат по време на изпита. 

Министърът дойде във Велико Търново за работна среща с директори на училища и детски градини, с представители на учителските синдикални организации и на общинските образователни институции. В нея се включиха областният управител проф. Любомира Попова, кметът Даниел Панов, началникът на РУО инж. Розалия Личева.

Вълчев заяви, че не е от значение дали заплатите на учителите ще бъдат увеличени няколко месеца по-рано и уточни, че на преден план трябва да се разглежда мащабната стъпка за повишаване на доходите при педагозите. „В средносрочната бюджетна прогноза, която правителството одобри за 2019-2021 г., е предвидено средствата за възнаграждения да нарастват с по 330 млн. лева всяка година, за да се постигне двойното увеличение на заплатите. Това означава, че е планирано увеличат от 1 януари. А дали ще се случи по-рано, е въпрос на допълнителни разговори, на анализ на изпълненията на бюджета за тази година, на бюджетна възможност и т.н. М.г. това беше направено, но не ми се иска да изпреварваме събитията. Така или иначе дали ще е 3 месеца по-рано или по-късно, не е най-важното нещо предвид големината на стъпката, която правим“, каза просветният министър.

Източник: dnesbg.com