Институции Мнения

Вълчев: Правото на образование на детето е задължение на родителите

Правото на образование на детето е задължение на родителите.

В момента имаме 3 инструмента, посредством които да накараме децата да посещават учебни заведения, които обаче не са достатъчни. Спирането на помощите например е една такава мярка. Друга мярка е да санкционираме ученика с изпращане в друго училище, но това може да не го дисциплинира. Всъщност правото на образование трябва да е по-високо заложено в йерархията. Това сподели в предаването „Още от деня“ по БНТ просветният министър Красимир Вълчев.

,,Един от проблемите е, че има семейства, в които липсва отношение към образованието. Това явление е най-голямо при ромската общност, въпреки че не е коректно да поставяме знак за равенство. Именно в такива случаи държавата трябва да е по-силна. В тази връзка предвиждаме да има поощрителни мерки, да подхождаме с повече убеждения, които включват посещения на образователни медиатори, за да обясняват на родителите ползата от образованието“, обясни още Вълчев.

,,Ако навремето са били важни само базовите умения, то днес вече говорим за дигитална креативност, за владеене на поне два езика, защото модерните технологии вече навлизат на пазара на труда. Новите учебни програми са на принципа в тях да бъдат вплетени и новите компетентности като мисленето, граждански права, провокиране и търсене на информация, провокиране на креативност, защото тя ще бъде основния капитал на човешкото съществуване“, допълни просветният министър.

По думите му няма никакъв риск за студентите по медицина към Софийския университет да загубят факултета си.

,,Министър Ананиев изрази уверение, че до закриване на факултета няма да се стигне. Аз също ще държа на това. Но най-важното са преподавателите, защото те трябва да бъдат запазени. Към този момент има варианти, но няма никаква конкретика“, заключи Красимир Вълчев.

Източник: news.bnt.bg