Институции Ученици

Вълчев: Понякога и всички инструменти не са достатъчни, за да вкараме децата в училище

Трябва да се реагира, за да не се натрупва напрежение. В случая с училищните закуски и пресеченото мляко е реагирано с проверки веднага.

Вчера говорихме да направим общ механизъм за контрол. Миналата седмица публикувахме промяна в нормативната уредба на закуските. Предвидени са нови 8 милиона за повишаване на качеството и дори училищата ще избират сами какви да са закуските, както и ще бъде завишен контрола.

Това каза в предаването „Денят на живо“ по Канал 3 министърът на образованието Красимир Вълчев. „Промяната, която приехме, е и с включени правомощия на директорите и учителите. Директора отговаря за всичко в едно училище. 2000 ученика са напуснали вторично училище, но 500 от тях са се върнали в училище. Имаме и 10 000 ученика, които са отписани от системата, а 8 хиляди от тях са записани в чужбина. Проблема не е толкова в отписването, а последващата работа. Когато служителите на държавата работят заедно има по-голям ефект. Трудно е да се накарат децата да учат, понякога дори им се купуват обувки и дрехи, за да ходят на училище“, разкри той.

„Факт е, че има училища, които за да не отпишат учениците, не пишат отсъствия. Когато, така или иначе, им намалее броя децата, рано или късно трябва да се намали и броя на персонала. Тук битката е много сериозна и една от най-важните. Трябва да включим тези деца в образователната система. Има училища, в които има нисък процент на посещаемост, полагат усилия, но посещаемостта им е ниска. Всички инструменти понякога не са достатъчни. Важно е всички училища да бъдат максимално мобилизирани. Правим изненадващи проверки, в които дори проверяващите като тръгват не знаят на къде отиват, за да няма обаждания“, категоричен беше Вълчев.

„Когато училищата са много различни и децата са много различни, а така е по-трудно. Едно е да учат деца, които не знаят български, друго е при такива, които идват от интелигентни семейства. Това е резултат на изхода, зависи какви деца са постъпили на входа. Зависи от това как едно училище е взело ученици и с какъв резултат ги е изкарало на изхода“, каза още министърът на образованието.

Източник: novini.bg