Ученици

Вълчев: Повече ученици трябва да се насочват към математика и природни науки

Повече млади хора трябва да се реализират в областните градове и в по-малките населени места в страната.

Ако учениците в отделните региони бъдат насочени към професионално образование, това може да привлече инвестиции в общините. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори на училища, с учители и с представители на синдикални организации от община Елхово, цитиран от пресцентъра на МОН.

Министър Вълчев е обяснил, че в малките и средните общини няма да се наложи голямо преструктуриране на план-приема на гимназиите, но повече ученици трябва да се насочват към математика и природни науки. Министърът е припомнил, че най-голям ръст на доходите се очаква в бъдеще за хората с компетентности именно в тези две сфери.

Според образователния министър училищата се нуждаят от средства за модернизация на материалната база и за обезпечаване на иновативни практики. Искаме да насърчим културата на ползотворни иновации във всяка детска градина и училище. Подготвяме и национална програма за стимулиране на обмена на добрите иновации. Трябва да засилим партньорството между образователните институции, е подчертал министър Вълчев.

Той е информирал, че новият проект за дигитализация на образованието предвижда създаването на отворен облак с отворено образователно съдържание. То ще се разработва от учителите, като ще има средства за възнаграждения за създаването им. Ще се търси възможност за купуване на интерактивни дъски, на проектори и компютри, за да бъде засилено фронталното обучение във всички училища.

По думите на министъра приоритет за образователната система остава грижата за учителите, увеличаването на техните възнаграждения и приобщаването на всяко дете към системата на предучилищното и училищното образование. „Механизмът показа, че когато има обща работа, ефектът е много добър. Разчитаме основно на учителите, но те не могат да се справят сами“, е добавил министър Вълчев.

В Елхово образователният министър е посетил училище „Св. Климент Охридски“, където е разговарял с учители и ученици.

Източник: dnes.dir.bg