Институции

Вълчев отправя зов към родителите: Да вярваме в учителите!

Всеобщото универсално образование е може би най-важният фактор за развитието на човечеството през последните 150 години. Това образование е станало възможно заради решението на родителите да поверят грижата за децата си на хора, които не познават – на учителите. Това решение е може би един от най-големите скокове в човешкото развитие. В основата на това решение е доверието между родители и учители. Затова доверието е в основата на съвременното образование – доверието между родител и учител, между семейство и училище, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференцията „Партньорство училище – родители – добри практики и решения“. Утопия е да вярваме, че като сложим камери във всяка стая, ще решим проблема с липсата на доверие, а всъщност ще го задълбочим, коментира министърът.

Затова днес ми се иска посланието към родителите да бъде „да вярваме на учителите“, защото като общество най-много разчитаме на учителите, каза министър Вълчев и отбеляза, че говори и като родител. Разчитаме на учителите да възпитават децата ни, да ги научат на знания и да се справят с агресията, добави той. „Трябва да накараме обществото и родителите да вярват на учителите, без това доверие няма да има добро образование и няма да успеем да възпитаваме децата ни“, заяви образователният министър. Той припомни, че нашите прародители много са вярвали на учителите, защото са знаели, че така е правилно. Министър Вълчев отправи и послание към учителите – да не пестят усилие да си взаимодействат с родителите, да им обясняват и ги информират какво правят, да се вслушват в упреците им, да ги привлекат като съюзници в задачите на училището.

Общата ни мисия, като родители и учители, е да направим децата добри хора, а по този начин – и  обществото по-добро. За да изпълним тази мисия, трябва да си говорим, да си вярваме и да работим заедно, каза министър Вълчев. Мнението ми, предполагам и не само моето, е, че един от проблемите на нашето общество и на съвременното общество, е разговорът, и то положителният разговор за бъдещето. За да има положителен разговор, обаче трябва да има доверие, отбеляза той.

В МОН не можем да променим родителите, но можем да подобрим работата на образователните институции, можем да направим така, че семейството и училището да си говорят. И днешната конференция е опит за това, отбеляза образователният министър.

Източник: БТА