Институции Ученици Учители

Вълчев: Няма политика на джендъризъм, злоупотреба с лични данни и отнемане на деца

Помня, че първата ми учителка бе търпелива и добра. Вълнувах се за първия учебен ден и бях добър ученик.

Това разкри министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Днес е първият учебен ден. За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници. Първият учебен ден ще бъде посрещнат в 2400 училища в страната. В същото време родители са недоволни от наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици:

“Не сме съгласни учители да ходят по домовете на родители, за да издирват учениците. Учителите трябва да създават условия, за да искат децата да ходят на училище. Има много родители, които са избрали домашната форма на обучение”, разкри протестиращ родител.

“От МОН споделиха съвсем спокойно личните данни на стотици хиляди души. Ако пак се случи, дали министър Вълчев ще подаде оставка”, попита друг родител.

“Нямаме учителски протест, а родителски. Няколко учители инициираха и протест срещу Стратегията на детето”, отговори министърът.

“Няма такива политика като джендъризъм, злоупотреба с лични данни и отнемане на деца”, коментира Вълчев.

„От 60 000 първокласници т.г. 20 000 не знаят български“, каза министърът.

“Тази акция е провокативна. Всички мерки, които вземаме е, за да върнем децата в училище. Няма как да имаме проспериращо общество, ако децата не са  образовани и пригодени за пазара на труда“, категоричен бе Красимир Вълчев.

Източник: novini.bg