Институции Ученици

Вълчев: Няма да се пишат отсъствия за момента на учениците

Над 90% от училищата ще стартират различни форми на дистанционно обучение от понеделник, потвърди образователният министър Красимир Вълчев. На този етап няма да се пишат отсъствия.

Вълчев каза, че си остава предизвикателство за децата, в чиито семейства няма отношение по принцип към образованието. И коментира, че и при дистанционната форма на образование е важна ролята на родителите.

„До днес имаме 12 неприсъствени дни заради грипните вируси. С тези нови 10 дни ще станат 22. Във всички случаи отиваме във варианта, в който няма да е достатъчно учебното време за пълноценно усвояване на материала. По всяка една дисциплина имаме 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания“, обясни той.

Целта на дистанционното обучение е да се минимизират загубите на учебния материал. Ще се наблегне на упражненията.

„Оптимистично съм настроен, тъй като ми докладват, че над 90% от училищата още от понеделник ще стартират с различни форми на дистанционно обучение. Те най-общо са две – виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. Надяваме се до вторник-сряда да обхванем почти всички деца, заяви Вълчев пред Нова телевизия.

Той каза, че на този етап не се предвижда отмяна на изпитите.

Източник: novini.bg