Институции Ученици

Вълчев: Не аз ще върна децата в училище, а институциите

Взаимодействието на институциите и резултатите от този механизъм показват, че имаме над 40 хиляди новозаписани деца в училище.

Една част от тях са 5-6 годишни, но дори да говорим за 32-33 хиляди нови деца в училище, това пак е колосален резултат. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос от Actualno.com. Той участва в образователен форум, организиран от Варненския свободен университет в Пампорово с кметове от цялата страна.

„Аз децата няма да ги върна в училище. Ще ги върнат координираните усилия на институциите – учителите, социалните работници, полицаите, общинските служители. Това е армията от хора, на която ние разчитаме“, подчерта министърът.

По думите му държавата трябва да подкрепи тази армия от хора, като им създаде организация и координация. „Сам учител не може да отиде, особено в най-проблемните части, не може да убеди родителите, в някои случай той е и обект на агресия. Когато отидат заедно обаче се чувства в по-голяма степен силата на държавата“, посочи Вълчев. Записването обаче е само първоначалната стъпка, – допълни той.

Много по-трудно е осигуряването на ежедневната им посещаемост и още по-трудно е да направим така, че да усвоят ключовите компетентности – не само знания, а умения и отношения. Всъщност в образованието така идва резултатът – количествените натрупвания водят до качествени изменения – каза министърът.   Според него формулата е ранно обхващане в детска градина, координирана работа на институциите за осигуряване правото им на образование, което е задължение на родителите плюс мотивирани и креативни учители.

„Радвам се, че разговорът, който се води напоследък, акцентира върху мястото на правото на образование в йерархията на правата. Често спорим за това, защото искаме да свържем правото на образование с някаква друга помощ, да кажем помощ за отопление. От другата страна ни казват, че социалната помощ е свързана правото на живот, което е висше право. Въпросът е дали ние може да поставим правото на образование над правото на живот“, добави Красимир Вълчев. Междувременно министърът е изпратил до ЕК писмо с настояване да се премахване въпрос в анкета, в който български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си.

Анкетата е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието SELFIE, която се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза и предлага за отговор на въпроса за пола 4 варианта– „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата. По думите на Вълчев никое от 900-те училища, в които е влязла платформата, не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.

„Аз самият неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище и като министър, и като родител, но анкетата не е на наш сървър, не можем да променяме, дори преводът не е наш. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи“, добави министър Вълчев. Той съобщи, че стартира два проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ – за допълнително обучение по български език в детските градини, и втория – за допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности в училищата по всички предмети. „Това означава, че когато едно дете изостава, трябва да се работи с него. Тези допълнителни часове ще бъдат задължителни, обвързани с отсъствия и спиране на помощите“, уточни Вълчев.

Източник: actualno.com