Учители

Вълчев: Най-важното е да осигурим двойно заплащане на учителите до 2021 година

За нас най-важното е да осигурим двойно заплащане на учителите до 2021 г. Това каза на пресконференция в Монтана министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА. То е заложено в бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 година. По думите му това е жест към сегашните учители и сигнал към бъдещите.

Искаме да ги възнаградим за избора им на учителската професия. Това няма да е лесно – учителите у нас са 90 000 души – най-голямата професионална група, и разходите за заплати възлизат на 1,6 млрд. лв., посочи министърът. Още в настоящия бюджет са предвидени увеличения, но дали ще са с три месеца по-рано или по-късно, това не е от голямо значение, добави той.

В Монтана министър Вълчев посети финансово-стопанската гимназия, която няма проблеми с приема на ученици. По-късно той се срещна с директори на училища от областта и с кметове на общини. Обсъдени бяха широк кръг въпроси – от обхвата на всяко дете на 5- и 6-годишна възраст в училище, планирани промени в учебните програми, разширяване на професионалното образование, до ролята на работодателите в осигуряване на нужните им кадри.

Източник: novini.bg