Институции

Вълчев: Инвестициите в утрешното образование започват с днешните в учителите

„Инвестициите в утрешното образование започват с днешните в учителите“, каза образователния министър Красимир Вълчев, по време на националната конференция по образование и заетост. Според него от тук започва спиралата на подобряващото се образование. „Не трябва да се колебаем да инвестираме в учителите, в образованието е най-високата норма на обществена възвръщаемост“, категоричен е Вълчев.

Въпреки това след 40-50 години учителите няма да бъдат заменени от роботи, най-вероятно ще има нужда от учители на роботите, смята образователният министър. „Учителят е и си остава основния фактор в образователната система, а основният елемент е класната стая. Въпреки че обществата ще претърпят значителни дигитални трансформации“, допълни още Вълчев.

Вълчев добави, че е много важно да не допуснем нито едно дете да отпадне от образователната система и да бъде изгубено за пазара на труда. „Правото на детето на образование е задължение на родителя, но той не винаги го изпълнява“, обясни министърът. „20 000 деца допълнително са включени в образователната система благодарение на усилията на правителството“, изтъкна отново министър Вълчев.

Следващите десетилетия ще сме изправени пред недостиг на работна сила, а очакванията на образователната система ще се увеличават. „Няма как да имаме пълноценни граждани без базови умения, но трябва да имаме и новите умения като предприемачество“, каза той. По думите му миксът от тези умения може да гарантира успешните хора в бъдеще. „Относително добре знаем до 10 години какви потребности ще има пазарът на труда. Ние почти няма да имаме сектори и сегменти, в които да има излишък на работна сила“, каза Вълчев.

Източник: monitor.bg