Институции

Вълчев: Има проблем с тежките раници на учениците

Просветният министър Красимир Вълчев призна, че има проблем с тежките раници на учениците. В ефира на бТВ той допълни, че ще направи всичко необходимо, за да го реши, като посочи, че една раница тежи средно около 7 кг, а само учебниците са към 2 кг. Сред приоритетите на министерството са да оптимизира тетрадките и те да бъдат по-малко, да постави шкафчета в училищата, както и да ограничи помагалата. Електронните учебници също били алтернатива, но според Вълчев те ще са по-достъпни след години.

По думите му увеличението на заплатите в системата е насочено към това в дългосрочен план да бъдат привлечени повече млади учители. Повече са средствата и за училищните психолози и ресурсните учители.

Според Вълчев висшите училища в България не са много. Сравнявайки ги с тези в останалите страни в Европа и броят им спрямо населението, те не са наистина много. Той припомни, че страната има 51 висши учебни заведения, 37 от които са държавни. По думите му броят на университетите в България се дължи на увеличилото се търсене. Според него много ученици са искали да запишат висше образование просто, защото са искали да имат такова. В последните 2-3 години обаче висшите учебни заведения се сблъскали с все по-малкия прием на студенти, което се дължало на демографската криза.

Вълчев каза още, че е започнало преструктуриране на системата, за да може да се обърне по-голямо внимание на профилираните направления, които губели блясъка си.

Министърът обясни още, че сигналът за плагиатство на ректора на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е получен през август месец. Установено е, че налице е 90% сходство в дисертациите. Надяваме се да имаме становище на прокуратурата, след което трябва да обсъдим становището с академичната общност. Такъв случай имаме за първи път, заяви образователният министър.

Източник: btvnovinite.bg