Мнения

Вълчев: За увеличение на учителските заплати може да говорим от есента

Поели сме ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите при 4-годишен мандат. За следващо общо увеличение ще говорим най-рано есента. При добра бюджетнта ситуация ще можем да говорим за изтегляне на предвиденото за 1 януари 2019 г. увеличение, обясни пред БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той коментира и темата с предвиденото изучаване на комунизма в учебниците по история за 10 клас. Комунистическата история все още ни разделя по някакъв начин, а и темата се използва политически. Това, което е в учебниците, са само факти и белези на режима, който е съществувал. Тези белези не могат да бъдат игнорирани. Всички имаме някакви добри спомени от комунизма – обичаме музиката на Митко Щерев и Лили Иванова, велосипеда „Балкан“, но не можем да подменим базовите ценности, за които са отговорни тогавашните институции. Този режим от тази гледна точка е осъден с декларация от Съвета на Европа, подчерта Вълчев.

Министър Вълчев заяви, че от гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо образование днес са с по-високо заплащане отколкото позициите, които изискват висше образование в едни и същи предприятия. Тази разлика ще расте в бъдеще, защото днешните предприятия изискват технологични умения.

Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки за придобиване на професия. Но това ще стане с малки крачки, допълни министър Вълчев. Препоръчано е на началниците на регионални управления, които утвърждават приема, да проведат дискусии с всички заинтересовани страни. Често спорът е за една паралелка, каза министърът.

Той уточни, че през следващите десетилетия ще има голям недостиг във всички професии заради хората, които предстои да се пенсионират. Това поставя пред Министерството предизвикателството задължително да се преструктурира приемът. Има редица градове, в който недостигът ще бъде много голям. Вече има списък с професии с голям очакван недостиг на пазара на труда, който ще помогне да се финансират допълнително професионалните гимназии. Ще се предоставят допълнителни стипендии в професионални училища, допълни още министър Вълчев.

Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента се определя паралелките на областно ниво, заяви министърът. Той обясни, че идеята е постепенно, всяка година с по малко да се увеличава приемът в професионалните гимназии. Промяната няма да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна. По думите на Вълчев това се налага, заради прогнозите за сериозен недостиг на работна сила. Във Враца и в Русе родители и преподаватели вече протестираха срещу намаляването на паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища.

Източник: novini.bg