Мнения Ученици

Вълчев за слабите резултати на матурите: Това е поколението на екрана

Това не е поколението на хартиения лист, който чете. Това е поколението на екрана и то предпочита да мисли не в думи, а в образи.

Така бившият министър на образованието проф. Даниел Вълчев коментира доста слабите резултати на тазгодишните матури. „Това не може да бъде избегнато, това е световна тенденция. За съжаление, в образователната система и в здравеопазването продължава да действа един двоен стандарт. Имаме две образователни системи. В едната са деца, чиито семейства се грижат за тях и влагат средства. Проблемът е, че системата няма компенсаторни механизми, които да обхванат децата, които не са от такива семейства”, каза Вълчев пред bTV.

У нас никой не поема отговорност при избора за основните позиции и органи в държавата, засегна и тази тема Даниел Вълчев.

Според него коментарите на президента Румен Радев относно предстоящия избор на главен прокурор са „по-скоро партийни, отколкото по съществото на въпроса”. „Ако ние искаме да има отговорно отношение към избор на подобни позиции, най-важното нещо е да има персонална отговорност за този, който го предлага или избира. У нас тази отговорност е традиционно замъглена”, каза проф. Вълчев.

„С известна изненада разбрах, че министърът на правосъдието не иска да прави предложение. Моето мнение беше, че е правилно министърът на правосъдието да упражни това си правомощие, защото иначе какво ще се случи – пет човека, членове на ВСС, които ние не познаваме, ще предложат други, които пак не познаваме. И ако този избор е удачен, няма да знаем на кого да кажем „Браво”, а ако е неудачен, няма да знаем на кого да държим отговорност”, добави ексминистърът.

Източник: actualno.com