Учители

Вълчев за Деня на будителите: Учителите са тихите герои

Денят на народните будители е празник, който ни напомня за духовния и просветителски размах на една хилядолетна традиция на труд и упорство и ни прави още по-отговорни към бъдещето.

В този ден трябва да си кажем, че както свободата, така и знанието, науката, успехът и възходът трябва да бъдат извоювани и спечелени от всяко следващо поколение отново и отново. И всяко поколение трябва да се погрижи, като подготви по най-добрия начин своите деца, за да продължат по този нелек, но верен път към успеха. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави учителите, учените и творците по повод Деня на народните будители.

В това отношение най-важна е ролята на образованието и възпитанието. А те се градят на доброто взаимодействие между двете най-важни страни в този процес – учителите и родителите, отбелязва образователният министър, цитиран от МОН.

По думите му всички, които днес подготвят бъдещите поколения чрез наука, образование, творчество, възпитание, са последователи на българските будители. На тях се полага и уважение, и разбиране, и подкрепа, и възхищение.

„За мен учителите са тихите герои в класната стая. Нека не си спомняме само един ден от годината за тях, за отговорността и всеотдайността им, и да им пожелаем да продължават да вдъхновяват и да поддържат живо любопитството на младите хора към знанието и науката“, заявява Вълчев.

Днес първата ни мисия е нито едно дете да не бъде лишено от най-голямата ценност – образованието, посочва Вълчев. И отбелязва, че българското правителство и Министерството на образованието и науката полагат все по-големи усилия за привличането на децата и учениците в образователната система.

За формирането на образовани, мислещи, осъзнати и креативни личности са необходими целенасочени усилия, обществена ангажираност и уважение към нашите учители и преподаватели. От образованието на нашите деца зависи развитието на България. Една от важните стъпки, които предприемаме, е да осигурим издигането на преподавателския, изследователския и творческия труд, настоява министърът.

Ние не знаем със сигурност какви ще са професиите на бъдещето, но сме убедени, че само образованието гарантира на следващите поколения успешна реализация и справяне с предизвикателствата на технологичното развитие, изразява увереност Вълчев. И пожелава на всички учители, радетели за просвета и наука, на творците и учените здраве и успехи. Честит празник на всички съвременни будители, завършва поздравлението на образователния министър.

Източник: dnes.bg