Институции

Вълчев: Заплатите във висшите училища са два пъти по-високи от средните училища

Заплатите във висшите училище са два пъти по-високи, отколкото в средните училища. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде агенция „Фокус“. Вълчев коментира, че ректорите и академичните съвети са тези, които са определили дизайна на системата за заплащане. „Една от темите ни е как да привличаме и да задържаме и да мотивираме младите преподаватели. Със съвета на ректорите може би ще организираме няколко дискусии по общи теми и стратегии за развитие на държавните висши училища. Няма съмнение, че тези висши училища, които днес инвестират в млади преподаватели, утре ще бъдат добри“, каза Красимир Вълчев.

По думите му това трябва да бъде една от основните стратегии за развитие. Той добави, че ще се проведе и дискусия, свързана именно със тези стратегии. „Системата на заплащане се определя и от допълнителните възнаграждения, научната степен и се получава една система, която е силно базирана на годините на старшинството и големи разлики между по-възрастните и по-младите преподаватели. Тези разлики достигат средно над три пъти в системата. Това показват нашите анализи, но ние нямаме възможност да влияем на дизайна на системата на заплащане“, каза Вълчев.

Той отправи апел към ректорските ръководства в по-голяма степен да насочват вниманието си към младите преподаватели, тъй като ректорите често ги забравят. По думите му едно висше училище ще бъде добро след 20 години, там където днес се инвестира в млади преподаватели.

Източник: actualno.com