Институции

Вълчев е скептичен, че поставянето на камери в училище ще реши проблема с агресията

Образователният министър Красимир Вълчев е скептичен, че поставянето на камери в училище ще реши проблема с агресията както между учениците, така и между учители и родители. Това стана ясно при визитата му във Варна, предаде Varna24.bg. „Ние и в момента имаме камери, които са в коридорите, до които родителите нямат достъп. Тук става въпрос за една група родители, които искат да има такъв достъп по всяко едно време. Аз съм песимист, че ако ние сложим камери във всяка една класна стая и детска градина, ще решим проблема.

В основата на универсалното съвременно образование, е доверието между родителите и учителите. Ние без това доверие не можем да се справим с нито един проблем в системата, без взаимодействието между родители и учители. Ако сложим камери, това ще бъде опит ние да търсим технически решения като заместител на това доверие, като го разрушим още повече. Не съм убеден, че това е правилно. След това ще изпаднем в спиралата да търсим нови и нови решения като заместители на доверието.

Що се отнася до това дали трябва психолози да работят с учители, родители и деца по отделно, моето наблюдение показва, че където има добро взаимодействие между родител и учители, има добри резултати. Ние трябва да обезпечим тези допълнителни екипи, които да оказват специфична психологическа подкрепа. Знаете, че осигуряваме специалисти за логопедична подкрепа, ресурсен учител, някъде е необходимо медиатор да работи с родителите, когато те са от проблемни групи.

В следващите години министерството ще върви към разширяването на финансирането, за да може в повечето образователни институции да има повече такива специалисти. Това е заложено като концепция и в Закона за предучилищното и училищно образование. Не казвам, че ще реши проблемите с агресията, но само взаимодействието на разнообразни специалисти и родители е рецептата, която може да ни помогне да редуцираме този феномен.“, каза още министърът. 

Източник: varna24.bg