Институции Ученици

Вълчев: Държавата да покаже цялата си сила в гетата

Обхващането и задържането на всички деца в образователната система е едно от най-големите предизвикателства, което посочи просветният министър Красимир Вълчев при посещението си във Варна.

„В селата, където проблемните деца са мнозинство, се справят по-добре от обособените квартали. Най-голяма трудност имаме в гетата. Там държавата трябва да бъде с цялата си сила – това са учителите, полицаите, социалните работници. Много е важно проблемните деца, които не ходят редовно на училище, и родителите им да почувстват, че държавата работи координирано с всичките си институции. Изпълнихме първата си задача да запишем децата в училище, но това е по-лесната работа. По трудно е да осигурим ежедневната посещаемост”.

На деца, които са вече на 10-годишна възраст, им се събират общо 3-4 месеца посещение в училище. Причината за това е мобилността на семействата им, които често пътуват до чужбина и се връщат в България.

Професиите, които изискват по-задълбочено изучаване на математика и природни науки, са с най-висок ръст на доходите. В същото време обаче в тези сектори има недостиг на кадри, каза още Вълчев.

Източник: dariknews.bg