Институции Мнения

Вълчев: Възпитанието на децата е фактор за развитието на обществото

Възпитанието на децата в уважение към другите е важен фактор за развитието на обществото, като най-важна роля за това има образователната система.

Това заяви образователният министърът Красимир Вълчев по време на 18-ия Синдикален съвет на Синдиката на българските учители, който бе посветен на темата „Хуманизъм в образованието“.

Той заяви, че днешната дискусия поставя акцент върху общочовешките ценности. Вълчев пое ангажимент стратегията за възпитателна работа да бъде утвърдена и обясни, че целта на този документ е да бъде използван като база за обществен разговор. Образователният министър заяви, че това ще е и един от акцентите през следващите месеци. Вълчев подчерта ролята на педагозите за това. „Най – важният човек в обществото е учителят. На него разчитаме да се справи с всички предизвикателства, да възпита учениците да станат добри хора“, заяви Вълчев.

„Хуманизмът стои в основата на формирането на човешките и европейските ценности системи, както и в мира и свободата“ заяви председателят на СБУ Янка Такева. Тя подчерта, че това е тема, на която трябва да се обърне внимание. „Качеството на образованието, успешните млади хора и учители зависи от хуманистичната функция на образованието“,каза Такева. Във връзка с подготвяната стратегия за възпитателна работа обясни, че тя трябва да бъде обърнато внимание и на образованието в хуманизъм. Тя се обърна към зам.-кметът на София Тодор Чобанов с апел общината да отпусне 4 млн. лв допълнително за детските градини. Такева сподели, че по нейни наблюдения част от персонала излиза в неплатен отпуск, защото децата са по 10-12 в група. Тя обясни, че в същото време обаче имало над 4 000 деца, които чакат да бъдат приети в детска градина или яслена група.

Чобанов обясни, че общината гледа сериозно на своята мисията си да развие образователната инфраструктура, както прави вече 10 години. Той заяви, че за следващата година са предвидени близо 68 млн лв за развитието, подобряването и надграждането на образователната инфраструктура. От тях ще се работи 15 детски градини, спортните съоръжения на 12 училища, както и ще бъде продължена подготовката за изграждане на 4 новия училища. „Образованието на бъдещето е на ценности и умения, то е призвано да подготвиш човека за една динамична среда, в която всеки може да придобие всякаква информация. Най – голямото предизвикателство е да може за работи с нея, да има критични умения, да преценява кое трябва и кое не, да има ценностна система, която да му позволява да живее в епохата на дигитални предизвикателствата“, коментира още Чобанов.

Образователният министърът Красимир Вълчев заяви, че дискусията поставя акцент върху общочовешките ценности. Той подчерта, че възпитанието на децата в уважение към другите е важен фактор за развитието на обществото, като най-важна роля за това има образователната система. Вълчев пое ангажимент стратегията за възпитателна работа да бъде утвърдена и обясни, че целта на този документ е да бъде използван като база за обществен разговор. Образователният министър заяви, че това ще е и един от акцентите през следващите месеци. Вълчев подчерта ролята на педагозите за това. „Най – важният човек в обществото е учителят. На него разчитаме да се справи с всички предизвикателства, да възпита учениците да станат добри хора“, заяви Вълчев.

Източник: monitor.bg