Мнения

Вълчев: Въвеждането на мандатност за директорите ще шокира системата

Въвеждането на мандатност за директорите на училища и подмяната на 4500 души на всеки четири или пет години, ще шокира системата и в тези периоди тя няма да може да работи, каза днес по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той не скри, че в огромна степен успехът, или не успехът на едно училище зависи от директора, но допълни, че варианта с атестациите също ще проработи.

Оценката на работата на директорите ще започне от следващата година, като тези, които има ниски резултати, ще бъдат сменяни. По повод недостига на учители, министър Вълчев каза, че точният брой ще стане ясен след първия учебен ден, но към момента те са до 1000. Най-сериозен е проблемът с преподавателите по математика и физика, като вече има програма за привличането на хора от други професии.

Броят на децата, които трябва да ходят на училище, но не го правят, ще стане ясен най-рано на 15 октомври, когато ще приключат започналите обиколки по адреси. Целта е да се види колко от неучещите са в страната, тъй като за момента няма такива данни. Към момента 14% от децата в училищна възраст, или около 206, не посещават занятия. Правителството вече има и програма за връщането им в класните стаи.

За тази година има електронни учебници по всички дисциплини, с изключение на два езика, но замяната на хартиените не е на дневен ред, докато всички деца нямат устройства за ползването им, каза министърът на образованието. Според него, с намаляването на цената им, може да се мисли и за осигуряване от държавата.

Източник: dnevnik.bg