Институции Ученици Училища

Вълчев: Втората грипна вълна е по-притеснителна от коронавируса

По-притеснителна е втората грипна вълна от тип „Б“. На няколко места обявяваме повторна грипна ваканция.

Има вероятност следващите дни и други области да изпаднат във вторична грипна епидения. Ще е необходимо преструктуриране на учебните часове, за да се навакса част от материала. Рядко са тези общини и училища, които имат повече от 10 дни ваканция. Относно дистанционната форма на обучение, чрез която да се наваксва пропуснат материал, тя е регламентирана, но само за децата от 4-ти клас, които трайно отсъстват. В момента по-скоро тя се прилага като изключение.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев по повод въведените повторни грипни ваканции във Варна, Бургас, Перник, Шумен и Благоевград. Вълчев коментира и темата за коронавируса.

„Не са отменени училищни тържества заради коронавируса. И днес от щаба обявиха, че няма коронавирус в България. Към момента от щаба има препоръки само за честванията на връх Шипка. Пратил съм инструкции до всички училища за превантивни мерки срещу коронавируса. Сред тях са хигиенизиране на класните стаи по няколко пъти на ден и часовете да започват с кратки беседи за личната хигиена. Надявам се, че тези мерки ще дадат резултат. Към момента 7 – 8 ученически групи групи са се завърнали от Италия и всички би трябвало да са под карантина“, каза още образователният министър.

Източник: novini.bg