Институции Ученици

Вълчев: Всичко, което провокира интерес за ученика, е ценно

Всичко, което помага за провокиране на интереса на учениците – промяна на класната стая и използване на нови технологии, е много ценно.

Училищата, които са създали модерна среда за провеждане на образователния процес, трябва да участват активно с идеи при общественото обсъждане на стандарта за физическата среда, който е предложен от Министерството на образованието и науката. За това апелира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след откриването на иновативна класна стая в 81-во училище „Виктор Юго“ в София, цитиран от пресцентъра на МОН.

В училището ученици, учители и родители, с помощта на партньори от висши училища, са създали един различен кабинет. В него са обособени две зони – за работа с интегрирани знания от природни науки и математика, и зона за дискусии.

Пред министъра учениците са показали как отделни екипи изпълняват задачи и после с обмяна на решенията чрез свързани компютри провокират връстниците си. Класната стая е без фронтална дъска, с възможност учителите по различни предмети да са сред всички екипи. Всяко работно място е оборудвано с отделен екран, предаде БТА.

Това всъщност е прилагането на компетентностния подход в образованието – създаване на умения и провокиране на мислене с използването на модерни технологии, са обяснили от училището. Министър Красимир Вълчев е съобщил, че все повече средства ще се инвестират от държавата и от европейски фондове в създаването на лаборатории и кабинети, благодарение на които ще се провокира интереса на учениците.

Тема на разговорите с учителите са били и въпроси, свързани с приобщаващото образование, с работата с родители и с прилагането на нови методи на преподаване.

Източник: novini.bg