Институции

Вълчев: Все повече ще разчитаме на науката за справянето с обществените предизвикателства

Все повече ще разчитаме на науката за справянето с обществените предизвикателства. Политиките ни са насочени към социални мисии, а различни научни екипи ще ни помагат да ги изпълним. Една от тях е за нисковъглеродната икономика. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на Среща на високо ниво на тема „Екологична енергия с горивни клетки и водород“, съобщават от пресцентъра на МОН.

Министър Вълчев подчертава, че гражданите не само на Европа, но и на целия свят, са изправени пред сериозни предизвикателства. „От една страна са намаляващите ресурси, а от друга – климатичните промени. Трябва да имаме ясни и силни политики за справяне с помощта на научните изследвания“,  посочва Вълчев и добава, че приветства предложената от ЕК многогодишна финансова рамка, в която е предвидено увеличение на средствата за научни изследвания.

По думите на министър Вълчев България има потенциал в различни области и те трябва да се обединят, за да може научният потенциал на страната ни да бъде част от европейските изследвания. Той каза също, че средствата за наука от националния бюджет са увеличени, като част от тях са насочени към национални и научни програми. Сред тях е и програмата за нисковъглеродна енергия за бита и транспорта, за която МОН предвижда 7,3 млн. лв. Като краен продукт от нея трябва да бъде създаден прототип на хибриден тролейбус или автобус, който да се движи с електричество и водород.

„Не винаги виждаме веднага полезността на научните изследвания, но е важно те да бъдат държавно финансирани. Държавата е тази, която разработва пазар и трябва да поема дългосрочни рискове, каквито частният сектор не винаги може да си позволи. Ролята на публичните политики е да стимулират тези области, които имат най-голям потенциал за подобряване на живота на хора“, коментира още министър Красимир Вълчев.

Източник: novini.bg