Институции

Вълчев: Бъдещото образование няма да е билет за една професия

Първото по рода си събитие, обединяващо наука, изкуства и технологии „Триалози“ 2019 се проведе в НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Форумът се провежда под почетното председателство на Министерство на образованието и наука. Първото издание на събитието е озаглавено „Човешкото измерение“ и е в три модула: конференция, изложба и работилници.

Много е трудно да говорим за бъдещето. Ние си мислим, че знаем много, а всъщност знаем много малко. И ЦЕРН това ни казват, че знаем 5% от вселената, а останалите 95 са ни непознати. Това, което със сигурност знаем, е, че през следващите години няма как да не се промени класно-урочния модел и системите на образованието. През следващите години със сигурност можем да кажем, че образованието няма да е билет за една професия“, заяви образователният министър Красимир Вълчев в откриващото си слово.

Министърът припомни, че политиката на образованието е да се разширят знанията още в началното образование, за да могат младите хора отрано да са адаптирани към по-широк периметър от знание, необходими за реализацията в живота. България усилено работи за адаптирането на тези нови реалности и изисквания на пазара. Към момента 45 училища в страната имат интегрирани учебни предмети. Голямото предизвикателство остава да се внедря иновативни методи в обучението, за да се привлече интересът на днешното поколение ученици. Вицепремиерът Томислав Дончев допълни министъра като каза, че днес имаме куп технологии, но не сме измислили приложения. Процесите на дигитализация не са достигнали тавана си. Все още не знаем политическите и икономическите ефекти от прилагането на новите технологии.

Голямото опасение на Дончев е високомерието. „Прокрадва се усещането, че знаем и сме открили всички. Нито познаваме тайните на космоса, нито дълбината на материята. Има опасност да изпаднем в интелектуална леност. Основното което ме вълнува е как открием отново откривателя и алгоритъма на любопитството“, заяви пред международните участници вицепремиерът.

Източник: actualno.com