Ученици Училища

Вълчев: Близо 44 хиляди деца са били записани в училище по Механизма за връщане в образованието

Близо 44 хиляди деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието.

Това каза в понеделник пред журналисти в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който присъства на откриването на учебна работилница в ПГ по текстил и облекло „Добри Желязков“, предаде БТА. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни той. По думите му, трудно е да се отчете каква част от децата са в чужбина, като от близо 260 хиляди деца, които екипите са започнали да търсят в началото, 160 хиляди са били в чужбина. Според министър Вълчев, предизвикателството пред образователното министерство е да накарат учениците да ходят редовно на училище. Той определи посещаемостта в проблемните училища между 40 и 50 процента.

Министърът подчерта, че е бил увеличен приемът в системата на професионалното образование от 48 на 56 процента, а децата са стимулирани чрез допълнителни стипендии и въвеждане на дуална форма на обучение. Целта е да се посрещне очакваният недостиг на пазара на труда.

Министър Вълчев присъства днес на откриване на учебна работилница по шевно производство в текстилното училище, оборудвана по проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ на стойност 63 хил. лв и съфинансирана от фирмата „Едоардо Миролио“ на стойност 10 хил. лева. Учениците ще работят на най-нови специализирани машини.

В професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ се обучават 302-ма ученици, разпределени в 14 паралелки, съобщи директорът на училището Даниела Караманова. Три от паралелките са дуални, като учениците се обучават в реална работна среда. Учебното заведение е единствено в страната, което обучава ученици в традиционните текстилни специалности, които са защитени – тъкачество, предачество, плетачество.

Източник: novini.bg