Институции Училища

Вълчев: Анкетата за третия пол е спряна в училищата

Имам предварително писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, в което той ме уверява, че ще намерят техническо решение за анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE, но все още нямаме предложение за конкретно решение.

Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

На 22 февруари от Министерството на образованието и науката съобщиха, че са изпратили писмо до генералния директор на Главната дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив.

В писмото от МОН се посочваше, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

„Предполагам, че техническото решение ще е едно от двете, които сме предложили – или да отпадне отговорът на въпроса, който предизвика дискусии, или самият въпрос. Този въпрос не е задължителен за целите на въпросника – да оцени дигиталната подготвеност на училищата, като той е един от двата статистически въпроса в инструмента SELFIE“, обясни министър Вълчев.

Той съобщи, че сега анкетата е спряна в България. Тя беше подготвена от ЕК, а у нас беше разпространена в около 900 училища, за да се оценят възможностите в тях за въвеждане на дигиталните технологии за преподаване и учене.

Източник: novini.bg