Мнения

Възстановяват дейността на Съвета по религия

Дейността на Съвета по религия към министъра на образованието и науката ще бъде възстановена, а в състава му ще се включат по-широк кръг от общественици. Стремежът на МОН е възможно най-ефективно разгръщане на заложените законови възможности, така че да се постигне задоволително ниво на религиозна грамотност и толерантност в българските училища.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в парламента в отговор на въпрос на народния представител Валентин Павлов, за застъпването на православното християнство и религията в учебната програма на българските училища.

Според министър Кунева това са сложни и чувствителни за обществото теми, които не биха могли да бъдат въпрос на еднолично решение, а е необходимо за се търси по-широк формат за дискутиране. Тя обясни, че според сегашния Закон за народната просвета в рамките на задължителната подготовка в училищата религията се изучава в исторически, философски и културен план. Като самостоятелен учебен предмет религията присъства в задължителноизбираемата и свободноизбираемата подготовка в две форми – християнство и ислям.