Училища

Възраждат киноиндустрията у нас чрез ново средно училище

След повече от 40 години започна възраждането на киноиндустрията у нас чрез средно училище за кино. Новата стратегия предвижда София да стане културен център за филмопроизводство на Балканите. Това ще се случва чрез училище в средното образование, където младите ще могат да се учат на кино. Също така е уреден и въпросът с финансирането.

Младият режисьор Любо Йончев, автор на късометражния филм „Падаща звезда“, който получи номинация на европейските „Оскари“, смята, че основната промяна трябва да е в стратегията за разпространение на филмите. Според него по този начин ще се намали и пиратството. „Ще се създадат общински фонд „Кино“ и гаранционен такъв, чрез тях ще се дофинансират филмови продукции, а постъпленията ще идват от рекламните такси и прожекциите в киносалоните. Предвижда се и отваряне на средно училище за кино“, обясни той.

Новата стратегия ще засегне и разпространението. Филми на голям екран ще се прожектират в читалища, училища, университети и кино-клубове. Целта да се достигне нивото на филмопроизводство от 70-те години.

В момента в София е единственото естествено аудиовизуално сборище у нас. В столицата се произвежда 90% от брутния вътрешен продукт в киноиндустрията. Очаква се стратегията да бъде гласувана в средата на лятото.

Източник: bgonair.bg