Ученици

Възпитаници на НПМГ спечелиха състезание по компютърни мрежи

Представителите на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ завоюваха първите три места на деветото национално състезание по компютърни мрежи за ученици, съобщава technews.bg.

Това са дванадесетокласниците Стефан Николов и Димитър Вулджев, които са на първо и второ място и единадесетокласничката Денислава Шентова, наредила се трета.

Състезанието се организира от МОМН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Факултет по математика и информатика (ФМИ) и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА).

Победителите получиха и едногодишна стипендия за следващата учебна година от МОМН, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Дванадесетокласниците, чийто резултати от теста и практическия казус на състезанието са над 5.50, получават правото да се обучават във ФМИ, без да се явяват на кандидат-студентски изпит.

Тазгодишното издание на надпреварата събра близо 100 ученици от страната, голяма част от които са курсисти в Сиско академии в страната, а други изучават мрежови технологии като част от програмите на училищата.

Съревнованието премина в два кръга –  теоретичен тест за всичките ученици от цялата страна и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 14-те финалисти. 2013 г. бе безапелационно годината на

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи през последните години – завоювани първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г., припомня още technews.bg.