Училища

Във видинското Ново село борят агресията в училище с народни танци

С народни танци борят агресията в училището във видинското село Ново село. Вместо да стоят в класните стаи, в голямото междучасие всички са на танци в двора. Инициативата е на учениците, а учителите изцяло ги подкрепят, съобщи БНТ. От близо месец всеки ден след звънеца в 9.30 ч. изнасят училищната уредбата и започват хората на двора. Идеята е на приятели, които решили да поиграят, докато слушали народна музика в голямото междучасие. Превърнали са хората в традиция.

„Решихме просто така да се съберем да играем за удоволствие, което прерасна в по-голяма общност от хора и взехме решение всеки ден в голямото междучасие да играем народни танци, хора“, споделя Петьо Самуилов, заместник-председател на ученическия парламент в Ново село.

Срещнали подкрепа сред учителите в училище. „Изключително спонтанно възникна тази идея. Тя е изцяло на децата… Това за тях е своеобразният начин да се справим с агресията“, категорична е Ирена Цветкова, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село.

След голямото междучасие в Ново село, заниманията са с повече настроение. Намаляват конфликтите. Хората на двора били изненада за селото, но всички ги приемат и поощряват. „Питат се по между си какво се случва, какво се празнува в Ново село. И в последствие стана ясно, че нищо не се празнува в Ново село а това е обикновеният училищен живот“, добавя още Цветкова.

Много от по-големите ученици в училището са самодейци в читалищните състави в селата, затова репертоарът им е предимно от местния фолклор. За да привлекат и по-малките, се стремят да го разнообразяват.

Източник: news.bnt.bg