Училища

Във Варна вече учат китайски

В три варненски гимназии започна изучаване на китайски. Езикът на повече от 1.5 млрд души от 7 млрд-ното население на земята вече ще учат в Първа Езикова гимназия, в Математическата гимназия „Петър Берон“ и в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“, съобщава Дарик Варна.

Предметът се преподава в часовете по свободно избираема подготовка. В МГ над него залягат 70 деца, а в Езиковата – 50. В ПГЧЕ стартът ще бъде даден през втория срок.

Миналата година бе подписано споразумение между община Варна, от зам. кмета Базитов и Дзън Сиенхун, втори секретар завеждащ отдел въпроси на образованието към посолството на Китай. В основата на идеята е журналистът Велин Пасков, който близо две години е работил в Българската редакция на Радио Китай, припомня Дарик.

Преподавателите са китайски учители доброволци, специализирали преподаване на китайски език на чужденци. Двете преподавателки Джоу Дзиао и Уанг Ли са изучавали български език в продължение на близо една година преди да пристигнат във Варна. В момента те преподават на смесени групи ученици от IX до XI клас.